39: ASTERIX EN DE GRIFFIOEN


  • Tekst : Jean-Yves Ferri – Tekeningen : Didier Conrad

  • Oorspronkelijke titel: Astérix et le Griffon

  • Uitgever : Les Editions Albert René

  • Eerste uitgave als stripboek : 21 oktober 2021

  • ISBN: 978-2-86497-613-8
  • EAN: 9782864976134
  • asterix39.com

IN BEZIT:

 

 


Julius Caesar krijgt te horen dat er in Barbaricum een griffioen leeft. Volgens zijn geograaf Ondecjeplecjus weet de door de romeinen gevangen genomen saramantische amazone Kalasjnikovna waar deze is te vinden. Ceasar geeft toestemming voor een expeditie. De griffioen is voor de Sarmaten een heilig dier. Sjamaan Kankalopdine heeft via een droom in zwart/wit Panoramix om hulp gevraagd. Bij aankomst sluit Idéfix gelijk vriendschap met de wolven en laat zich niet meer zien. Asterix en Obelix gaan samen met de amazones de strijd aan met de Romeinen. Het probleem daarbij is dat de meegebrachte toverdrank bevroren is en daarmee zijn werking heeft verloren. Panoramix probeert met de hulp van Klorokine en lokale producten nieuwe toverdrank te brouwen. Dit mislukt, maar hij heeft per ongeluk wel een heerlijke soep gemaakt, de oersoep borsjt. Uiteindelijk wordt de overwinning behaald doordat Idéfix en zijn nieuwe vrienden de wolven, de Romeinen verjagen.

Het avontuur wordt traditioneel afgesloten met met een feestmaal (waarbij de bard Kakofonix ook traditioneel vastgebonden ligt).

En… de griffioen in dit alles?

Jean-Yves Ferri praat ons bij over het geheimzinnige dier uit de titel van het album: “De griffioen is het fabeldier dat wordt beschreven door antieke Griekse reizigers. De Romeinen die op zoek gaan naar dit dier, zullen nog opkijken! De griffioen in dit album is het totemdier van een Sarmatische sjamaan. De griffioen brengt de onwetendheid van de Romeinen en hun eigenaardige ideeën over de fauna van deze voor hen onbekende wereld aan het licht. De griffioen met zijn leeuwenlichaam en adelaarskop vinden ze niet gekker dan een giraf of een neushoorn. Julius Caesar heeft tenslotte in zijn Gallische Oorlogen toch ook over de eenhoorn geschreven (waar gebeurd feit!)? Maar hoe dieper ze doordringen in Barbaricum, hoe meer ze beginnen te twijfelen. Hun overwinnaarsmentaliteit krijgt deukjes… Vooral omdat Asterix en Obelix (en Idefix natuurlijk), die de Sarmaten komen helpen, hun reis er niet gemakkelijker op maken!”