3: ASTERIX EN DE GOTEN

(VOORHEEN ASTERIX EN DE GOTHEN)


 • Tekst: Goscinny – Tekeningen: Uderzo
 • Oorspronkelijke titel: Astérix et les Goths
 • Uitgever: Hachette Livre
 • Eerste publicatie: Pilote nr.82 (18/05/1961)
 • Eerste uitgave als stripboek: 1963

IN BEZIT:

 • 1968 - 1e druk - Geïllustreerde Pers (1.3 N.O.I.) - zeer goede staat
 • 1976 - 1e uitgave Dargaud (ISBN 90 320 0166 3) - zeer goede staat
 • 1981 - Darchaud (ISBN 90 320 0462 X) - goede staat
 • 1981 - Friese uitvoering, De Goaten, klik hier >>
 • 2002 - Hachette (978-2-01-210128-3) - nieuwstaat
 • 2018 - Hachette (978-2-01-210128-9) + puzzel - nieuw
 • 2002 - Opnieuw bewerkte hardcover editie, klik hier >>

Uitgave GeIllustreerde Pers 1968

Uitgave Datgaud
1980

Uitgave Hachette
2002

Uitgave Hachette & puzzel
2019


Asterix en Obelix vergezellen Panoramix naar de druïdebijeenkomst bij de Carnutes omdat ze het te gevaarlijk vinden dat hij alleen gaat. Omdat niet-druïden het bos van de bijeenkomst niet in mogen, wachten ze aan de rand op hem. Ondertussen dringt een groep Goten Gallië binnen, op zoek naar een druïde wiens magie ze kunnen gebruiken om Rome te veroveren.

De Goten betreden het bos en bekijken de bijeenkomst waar alle druïden elkaar met hun kunsten proberen te overtreffen. Panoramix wint met een demonstratie van zijn toverdrank en wordt het doelwit van de Goten. Wanneer Panoramix niet terugkeert betreden Asterix en Obelix toch het bos, vinden een Gotische helm en de gevulde ketel met toverdrank. Ze reizen de Goten achterna. Omdat ze de helm meenemen worden ze door de Romeinen aangezien voor Goten en komen er overal opsporingsposters van het duo te hangen. Doordat de Romeinen Asterix en Obelix voor de Goten aanzien, weten de echte Goten onopgemerkt over de grens te komen. Om minder op te vallen doen Asterix en Obelix zich vervolgens voor als Romeinen.

De Gotische hoofdman, Telefisic, probeert Panoramix te dwingen de toverdrank voor hen te maken. Panoramix weigert dit categorisch. De tolk Cloridric, die het gesprek tussen de Goten en de Galliër moet vertalen, laat Telefisic echter denken dat Panoramix akkoord is gegaan, omdat ook hij ter dood veroordeeld zal worden als Panoramix weigert. Cloridric kan zo een week extra tijd winnen.

Asterix en Obelix zijn ondertussen, verkleed als Goten, doorgedrongen tot het Gotenkamp. Bij een poging Panoramix te vinden worden ze samen met de tolk Cloridric, die net probeert te ontsnappen, opgepakt. Ze worden voorgeleid bij Telefisic en zo worden Asterix, Obelix en Panoramix herenigd. Panoramix, die vloeiend Gotisch spreekt, (met een licht Gallisch accent) vertelt Telefisic dat hij nooit de toverdrank voor hem zal maken. Het drietal en de tolk worden ter dood veroordeeld. Als galgenmaal mogen ze een 'traditionele soep' maken. Panoramix brouwt zijn toverdrank en geeft die aan Cloridric, die Telefisic afzet als machthebber. Vervolgens krijgt ook Telefisic de toverdrank. Omdat ze nu beiden onder invloed van de toverdrank onoverwinnelijk zijn, is deze strijd onbeslist. Ondertussen geeft Panoramix veel andere Goten een slok toverdrank zodat ze allemaal onoverwinnelijk worden. Terwijl de Goten te druk bezig zijn elkaar de komende eeuwen te bevechten, gaan Panoramix, Asterix en Obelix ervandoor en keren terug naar hun dorp. Daar is iedereen in rouw gedompeld en blij verrast dat het drietal nog leeft. Snel schuift iedereen, behalve de bard, aan, aan het banket.

Bron: Wikipedia