4: ASTERIX ALS GLADIATOR

(VOORHEEN ASTERIX EN DE GLADIATOREN)


Uitgave Geïllustreerde Pers
1e druk 1968 

Uitgave Dargaud 1981

 • Tekst: Goscinny – Tekeningen: Uderzo

 • Oorspronkelijke titel: Astérix Gladiateur

 • Eerste publicatie: Pilote nr.126 (22/03/1962)
 • Eerste uitgave als stripboek: 1964

 • De film Asterix contra Caesar is in 1985 gemaakt op basis van deze strip en van Asterix en het 1e legioen (Asterix als legioensoldaat)


IN BEZIT:

 • 1968 - 1e druk - Geïllustreerde Pers (1.5 Proost) - bijna nieuwstaat
 • 1971 - 2e druk - Geïllustreerde Pers - zeer goede staat
 • 1971 - 2e druk - Geïllustreerde Pers - goede staat
 • 1973 - Amsterdam boek - redelijke staat
 • 1981 - Dargaud (ISBN 90 320 0465 4) - goede staat
 • 1981 - Dargaud (ISBN 90 320 0465 7) - goede staat
 • 2002 - Hachette (ISBN 2-01-210127-5) - nieuwstaat
 • 2002 - Opnieuw bewerkte hardcover editie, klik hier >>

Uitgave Hachette hardcover 2002

Uitgave Hachette 2002


De prefect Caligula Biboppus arriveert in Gallië. Hij gaat spoedig terug naar Rome en wil een uniek cadeau meenemen voor Julius Caesar. Hij besluit een van de onoverwinnelijke Galliërs te ontvoeren. Hij kiest voor Kakofonix, omdat die als enige geregeld zonder toverdrank het bos in gaat. Kakafonix wordt met succes gevangen en naar Rome afgevoerd. Asterix en Obelix reizen hem na op een Phoenicisch transportschip onder leiding van Verramsj, dat ze onderweg redden van een groep piraten, die een hemelse schrik er aan over houden voor Galliërs. Als dank voor deze dienst belooft Verramsj op zijn beurt de Galliërs naar Rome te brengen, na blijkbaar aanvankelijk hen als slaven te hebben willen verkopen in de volgende haven.. In Rome is Caesar niet onder de indruk van de Galliër die Biboppus hem brengt. Derhalve zal Kakofonix bij de eerstvolgende circusspelen voor de leeuwen worden gegooid.

In Rome ontdekken Asterix en Obelix, via een Gallische herbergier (Zwezerix) dat Kakofonix onder Circus Maximus zit opgesloten, maar hun eerste reddingsactie mislukt omdat hij naar een andere cel is overgeplaatst. Om onopvallend het circus binnen te komen, melden de twee zich aan als gladiatoren. Dit tot groot genoegen van de organisator Gaius Vullus, die graag een spectaculaire show wil aangezien Caesar zelf zal komen kijken (en eerst alle moeite deed om hen mana forti in te lijven, met pijnlijke toestanden tot gevolg voor zijn knechten).

De show wordt op zijn zachtst gezegd uniek. Asterix en Obelix doen samen mee aan het wagenrennen, dat ze weten te winnen. Kakofonix wordt voor de leeuwen geworpen, maar zijn slechte zangkunst jaagt de beesten op de vlucht voordat ze hem iets aandoen. Hij wordt afgevoerd omdat het publiek zijn gezang ook niet waardeert. Wanneer de gladiatorgevechten aanbreken, zet Asterix de gladiatoren aan tot het spelen van een spelletje in plaats van vechten. Dit maakt Caesar zo woedend dat hij een heel cohort soldaten de arena instuurt. Asterix en Obelix verslaan deze soldaten, tot groot genoegen van het publiek.

Daar Caesar altijd tevreden is wanneer het volk dat ook is, geeft hij de Galliërs uit dank voor de geweldige show alles wat ze willen. De eisen van Asterix zijn: de vrijlating van Kakofonix en alle andere gladiatoren, een vrije aftocht naar Gallië (wat Caesar lankmoedig toestaat), en dat Gaius Vullus met hen meegaat om hem eens een lesje te leren (Wat Caesar volgaarne toestaat). Als straf voor wat hij de gladiatoren heeft aangedaan moet hij alleen het schip naar Gallië roeien. Asterix en Obelix keren terug naar hun dorp in Gallië.

Bron: Wikipedia