Panoramix

Zijn naam is een verwijzing naar "panoramisch" (Grieks: παν (pan) = alles, ὁραμα (horama) = schouwspel).

Hij is de druïde van het dorp, een belangrijk man omdat hij de enige is die de toverdrank kan brouwen. Deze toverdrank bevat maretak die Panoramix met een gouden snoeimes moet afsnijden. Als hij bij deze bezigheid wordt gestoord snijdt hij zich in zijn vinger. De maretak is het belangrijkste ingrediënt van de toverdrank. Uit de verhalenreeks kan worden afgeleid dat andere ingrediënten onder andere verse vis, kreeft en aardolie zijn. Panoramix kent naast het recept voor de toverdrank nog veel andere recepten, onder andere voor een haargroeimiddel (in Asterix de Galliër) en voor een tegengif (in Asterix en Cleopatra en in Asterix en de Helvetiërs).

Panoramix is eigenlijk de verstandigste in het dorp en de enige die nimmer meedoet aan scheld- en vechtpartijen. Saai is hij echter niet - hij kan best lachen om een goede grap. En hij heeft er geen bezwaar tegen dat de dorpsgenoten de Romeinen afranselen.

Panoramix komt al voor in het eerste verhaal uit de reeks, Asterix de Galliër (waar hij een belangrijke rol in heeft). Hier zorgt hij ervoor dat de Galliërs permanent over de toverdrank beschikken. In de latere verhalen maakt hij de toverdrank alleen als dat nodig is en vaak geeft hij Asterix een flesje toverdrank mee voor onderweg. Zelf blijft hij dikwijls thuis, maar hij gaat jaarlijks op reis naar de jaarlijkse druïdenbijeenkomst in het bos der Carnutes.

Bron: Wikipedia