LU01: ASTERIX DE GALLIËR


 • Tekst: Goscinny – Tekeningen: Uderzo
 • Oorspronkelijke titel: Astérix le Gaulois
 • Uitgever: Hachette Livre
 • ISBN 978-2-01400-237-9
 • 1e druk - december 2018 - 800 stuks

 

Deze luxe editie is gedrukt op groot formaat, is gebonden met een linnen rug en heeft het reguliere kleuren verhaal, maar ook de zwart/wit geinkte pagina's en een 32 pagina tellend dossier.


IN BEZIT:


Verhaal:

Het is het jaar 50 voor Christus. Bijna heel Gallië is veroverd door het Romeinse leger. Alleen een klein dorpje aan de kust biedt nog weerstand.

De Centurion Caius Bonus wil ontdekken waarom deze Galliërs de Romeinen het hoofd kunnen bieden. Hij stuurt een spion naar het dorp, Caligula Minus, die ontdekt dat de Galliërs een toverdrank drinken die hen bovenmenselijke kracht geeft. Deze toverdrank kan enkel worden gemaakt door de druïde, Panoramix. Wanneer hij dit hoort, smeedt Bonus plannen om Panoramix te vangen, hem te dwingen de toverdrank te maken, en met deze drank Julius Caesar van de troon te stoten.

De Romeinen vangen Panoramix, die zich niet laat vermurwen door mooie beloften of vreselijke martelingen. Asterix, die aanvankelijk de druïde wil komen bevrijden, geeft zich aan de Romeinen over, maar samen met Panoramix heeft hij een plan bedacht om Caius Bonus de voet dwars te zetten: Hij laat de Romeinen in de waan mee te werken en verzamelt allerhande ingrediënten (en stuurt de Romeinen buiten het seizoen op zoek naar aardbeien). In plaats van de toverdrank maakt hij echter een drankje dat het haar van de Romeinen razendsnel laat groeien, en alle moeite van knippen en scheren ten spijt, krijgt iedereen een lange baard en haren. De Centurio smeekt Panoramix om een tegengif, na bijna tot waanzin gedreven te worden wanneer Asterix hem tot antwoord dient met gezegden die verwijzen naar haar of baard. Uiteindelijk krijgt Caius Bonus zijn tegengif (in werkelijkheid een simpele groentesoep), maar maakt de druïde tegelijk in een kleine ketel een beetje echte toverdrank voor Asterix. Hiermee ondernemen de twee een ontsnappingspoging, maar deze mislukt door tussenkomst van een groot leger Romeinen dat het kamp hermetisch af lijkt te sluiten.

Tussen deze net gearriveerde Romeinen bevindt zich ook Julius Caesar zelf. Hij krijgt van Asterix te horen wat Caius Bonus van plan is. Bonus wordt gearresteerd, en als dank voor het geven van deze informatie laat Caesar Asterix en Panoramix gaan, maar met de stellige belofte dat "ze elkaar niet uit het oog zullen verliezen".

Het verhaal eindigt met Panoramix en Asterix die door Obelix verwelkomd worden bij hun terugkomst en een groot feestmaal (waarbij Kakofonix voor de begeleidende muziek zorgt).


Ontwikkeling

Doordat dit het eerste album is, bevinden veel van de personages en situaties zich nog in een ontwikkelingsstadium. Derhalve zitten er een paar verschillen tussen dit verhaal en latere strips, en zitten er wat fouten in het verhaal zelf:

 • De tweede bevelhebber van het Romeinse leger verandert na een paar pagina’s plotseling.
 • Obelix heeft in dit album een zeer beperkte rol.
 • Panoramix woont in dit album nog in een grot buiten het Gallische dorp.
 • Asterix en de dorpelingen lijken voortdurend een dosis van de toverdrank te gebruiken, terwijl in latere strips de drank alleen voor noodgevallen wordt gebruikt en Panoramix dan pas een ketel brouwt.
 • Hoefnix (niet bij naam genoemd) ziet er in dit album anders uit, en bewerkt metaal met zijn blote handen.
 • Kakofonix (voorheen Assurancetourix) zit aan het eind van het verhaal gewoon bij de andere dorpelingen aan de bankettafel. Ook speelt hij in dit album nog geen harp maar doedelzak en een vreemd soort viool. Uderzo verklaarde later dat hij niet wist wat voor muziekinstrumenten de Galliërs hadden.
 • Julius Caesar heeft op de eerste pagina van het verhaal een heel ander gezicht dan in de rest van alle albums: een rond hoofd met lange neus, flinke kin en grote ogen. Als hij op het einde ten tonele verschijnt heeft hij plotseling een lang gezicht met gebroken neus en kleine ogen.

Bron: Wikipedia