Nestorix

Nestorix is de oudste van het dorp. In het Frans heet hij Agécanonix. Hij is getrouwd met een jonge, bloedmooie vrouw, die een stuk groter is dan hijzelf en die hem zwaar onder de duim heeft, zodat hij thuis meestal aan de afwas zit. Hij loopt met een kruk maar hij kan ook rennen als een kievit. Daarnaast heeft hij altijd een duidelijke mening. Hij kan het niet verkroppen dat mensen hem te oud vinden voor dingen. In verschillende delen gedraagt hij zich als een jongen van 17. Als de inwoners van het dorpje het alweer niet eens kunnen worden over een beslissing, vragen ze aan Nestorix om te beslissen. Hij is genoemd naar Nestor, de oudste strijder in de oorlog van Troje.

Karakter

Nestorix is een veteraan, die heeft meegestreden tegen de Romeinen tijdens de Slag bij Gergovia en het Beleg van Alesia. Hij levert (meestal ongevraagd) commentaar op alles wat er in het dorp gebeurt, waarbij hij vervaarlijk om zich heen kan zwaaien met zijn kruk. Zijn felheid tegenover alles wat Romeins is heeft hij ook in zijn oude dag behouden, evenals zijn buitengewone belangstelling voor vrouwen. Zelf is hij getrouwd met een jonge, mooie Gallische, die hem overigens goed onder de duim houdt.

Als er wordt gevochten in het dorp wil Nestorix meedoen maar houdt zijn vrouw hem tegen.

Nestorix wordt voor het eerst genoemd in Asterix en de Olympische Spelen (de twaalfde band in de Asterix-reeks). Daar wordt bovendien vermeld dat zijn leeftijd 73 jaar is. In De kampioen (deel 6) en Asterix en de Noormannen (deel 9) treffen we hem reeds op plaatjes aan.

Naam

De originele Franse naam van Nestorix is Agécanonix, een zinspeling op zijn ouderdom (lett. 'canonieke leeftijd'). De Nederlandse weergave 'Nestorix' is afgeleid van nestor, wat staat voor 'een schrandere, eerbiedwaardige grijsaard' en 'de oudste van een categorie of groep van personen'[1] Nestor is op zijn beurt weer een verwijzing naar Nestor, de naam van de oudste en om zijn wijze raadgevingen beroemde Griekse held bij het beleg van Troje.

Bron: Wikipedia