Idéfix


Introductie

Hij verscheen voor het eerst in De ronde van Gallia, het vijfde album in de serie. Idéfix zit daar in Lutetia (Parijs) buiten naast de deur van een charcuterie (slagerij) en vanaf het moment dat Asterix en Obelix daar ham hebben gekocht volgt hij ze gedurende de rest van het album. Idéfix is dus een Parijse straathond. Oorspronkelijk was Idéfix niet gepland als een vast personage, maar alleen voor dit ene album. Hij blijft het hele album door achter Asterix en Obelix aan rennen zonder dat de twee hem opmerken, en vormt daarmee een running gag in het album. Pas op de laatste pagina van het album ziet Obelix hem eindelijk en geeft hem een bot.

Op de laatste afbeelding loopt hij het dorp uit en het was de bedoeling dat hij niet meer zou terugkeren. Idéfix bleek echter zo'n succes bij lezers van het album dat de schrijvers besloten hem tot een vast personage te maken. In het volgende album, Asterix en Cleopatra, wordt hij voor het eerst bij naam genoemd en heeft hij een belangrijkere rol, waarbij hij ook blijk geeft van intelligentie en karakter. In De Grote Oversteek gaat Idéfix zo een gesprek aan met een Deense dog en beide honden nemen onmiddellijk elkaars 'taal' over, terwijl Asterix en de Noormannen er niet in slagen elkaar te begrijpen.

Naamgeving

De naam Idéfix is afgeleid van het Franse idée fixe, een waanidee dat hardnekkig beleefd wordt. In de Engelse vertaling van de strips is het hondje Dogmatix genoemd (een woordspeling op 'dog' = hond en dogma).

Een gevoelige hond

Idéfix is een hond die van bomen houdt. Als Obelix een boom uit de grond trekt, of een boom geveld wordt, begint Idéfix spontaan te janken. Net als Obelix beroept Idéfix zich over het gebaar dat steevast bij "rare jongens, die..." hoort, en met een vinger tegen de slaap tikt. Verder is Idéfix niet opgezet met vrouwelijke aandacht voor Obelix, zoals blijkt in Asterix en het Eerste Legioen, tot de vrouw in dit verhaal, Walhalla, hem toevertrouwd wordt voor Obelix en Asterix vertrekken op hun nieuwe missie, en de weerspannige hond een kus geeft.

 

Bron: Wikipedia